sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Kouluttamaan aikamatkaajia

Tardis-projekti taitaa olla nyt viikon verran hieman tauolla, koska velvollisuudet ja tosielämä kutsuvat. Lupauduimme historianelävöittäjäryhmämme L'Amusetten kanssa osallistumaan Vammalan lukion Aikamatkaaja-hankkeeseen opastamalla uudet aikamatkaajat 1600-1700-lukujen kiemuroihin. Lievästi sanottuna kihisen innosta päästessäni lukioon pitämään aikamatkaajakoulutusta. Toivottavasti opiskelijat ovat yhtä innoissaan.

Luvassa on oppitunti muodista ja pukeutumisesta, tanssitunti sekä pelisalonki, jossa nuoret aikamatkaajanalut saavat tutustua ajan peleihin. Onhan tärkeää tarvittaessa sulautua joukkoon, ja toisaalta on hyvä tuntea muodin historiaa, jotta harhaan joutuessaan osaa päätellä mahdollisen ajan ja paikan edes summittain ihmisten pukeutumisen perusteella. Jos käy niin hyvin, että päätyy aatelin tanssiaisiin, on hyvä osata edes perusaskelet ja käytännöt, jotta ei nolaa itseään täysin tanssilattialla tai herätä liiaksi huomiota. Ja luonnollisesti olisi erittäin kiusallista - joissain tapauksissa ehkä jopa vaarallista - tulla kynityksi pelipöydässä, jos taskussa ei satu olemaan lainkaan paikallista valuuttaa.

Ehkä näillä ja muutamilla muilla perusneuvoilla nuoret aikamatkaajamme selviävät hengissä ensimmäisillä harharetkillään siihen asti, että joku käy noutamassa heidät kotiin, tai kunnes he ovat oppineet selviämään ajan kuin ajan kiemuroissa kuin kalat vedessä.

Mutta nyt takaisin tanssioppaiden ja muiden aikalaislähteiden pariin, jottei tule saivarreltua niitä näitä. Aikaa on vähän, joten tiiviistä paketista on saatava mahdollisimman paljon irti.

Pahus, Tardis-tiimimme ihan oikeasti lähtee pitämään aikamatkaajakoulutusta! Niin jännittävää!

Kuva: Teemu Laukkarinen

PS. Muun muassa tätä on luvassa materiaalina. Soame Jenynsin ihana runo The Art of Dancing vuoden 1729 Lontoosta:
http://books.google.fi/books?id=-ws1AAAAMAAJ&pg=PA1&hl=fi&source=gbs_toc_r&cad=4#v=onepage&q&f=false

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti