maanantai 20. lokakuuta 2014

Jokainen Tardis on omanlaisensa

On varmasti aivan yhtä monta tapaa rakentaa Tardis kuin on rakentajiakin. Juuri tästä syystä en ole halunnut surffailla liikaa aiheen ympärillä pyörivillä keskustelupalstoilla tai -sivustoilla. Ihan jo siksi, että en halua edes nähdä keskustelua, jossa välillä tuntuu olevan tarkoituksena vain osoittaa, että toinen on väärässä. Saati sitten, että haluaisin osallistua sellaiseen. Vaikka pääosin keskustelu tuntuukin olevan ihan leppoisaa, lannistaviin väittelyihin törmää silti silloin tällöin. Suosikkiaiheita näissä väännöissä tuntuvat olevan sekä Tardisin katto että ovet.

Mielestäni näissä keskusteluissa pitäisi muistaa muutama pääkohta.

1) Tardis on muuttunut Tohtorin mukana halki sarjan. Ei ole olemassa yhtä ultimaattisen oikeaa Tardista.

2) Jokainen rakentaja määrittelee itse, kuinka tarkasti tahtoo "alkuperäistä" jäljitellä.

3) Syitä rakentaa Tardis on monia. Joskus käytännöllisyys ja käytettävyys sanelevat poikkeavia ratkaisuja. Kuinka käytännöllinen on 65 cm syvä vaatekaappi, jossa ovet aukeavat sisäänpäin? (Tämän kysymyksen kanssa painin itse.)

4) Rajoittavat realiteetit. Täysikokoinen Tardis on aikas iso, sisäpuolelta vielä suurempi. Harvalla lienee ylimääräistä tilaa niin paljon. Usein myös perushuonekorkeus saattaa jo lyödä kapuloita rakentajan rattaisiin. Hieman pienempi Tardis voi olla käytännöllisempi. Hieman kevyempi Tardis voi olla käytännöllisempi - materiaaleista riippuen myös halvempi. Pienempää ja kevyempää on myös helpompi tarvittaessa kuljettaa ja siirrellä, koottavaa myös näppärämpi säilyttää.

5) Se ei kuitenkaan ole sisäpuolelta suurempi. Eikä matkusta ajassa ja avaruudessa. Se on lavaste, rekvisiittaa. Myös sarjan Tardis on rakennettu vain lavasteeksi, ja se toimiikin kuin lavaste: kulloistakin kohtausta parhaalla mahdollisella tavalla palvellen. Esimerkiksi joskus voi olla kohtauksen kannalta parempi, että ovet aukeavat sisäänpäin, joskus ulospäin. Tai ainakin se voi näyttää paremmalta, dramaattisemmalta.

Siksi toivoisinkin, että jokaisen rakentajan annettaisiin rauhassa rakentaa omanlaisensa Tardis. Oli sitten kyseessä pahvinen pienoismalli, kakku, penaali, työpistekomero, vaatekaappi, leikkimökki, lukunurkkaus, kirjahylly tai täysimittainen replika viimeistä puunsyytä myöten. Enkä usko, että kovin monellakaan on kauhean kattavaa tai ammattimaista taitoa ja kokemusta nikkaroinnista, mutta tekemällä oppii, ja siihen jokaiselle pitää antaa mahdollisuus ilman lyttäämistä. Jokainen Tardis on omanlaisensa. Jokainen Tardis on rakentajansa näköinen. Mutta yhtä kaikki jokainen Tardis on varmasti rakentajalleen rakas ja tärkeä.

Tällaisia ajatuksia kumpusi pollaani, kun istuin itsekseni iltaa teekupin, mittataulukon, rullamitan ja piirustusten kanssa. Tarkoitukseni oli laskeskella ovien mittoja ja erehdyin väsyneenä luulemaan peitelistaa tolpaksi, säikähdin, että piirustuksissa on virhe (ei ollut), ja jotenkin päädyin pähkäilemään sitä, miten ovet lopulta toimivat. Yleensähän käytössä on vain oikeanpuoleinen ovi, joka avataan sisäänpäin. Mutta kun kummatkin ovet aukeavat, ne voivat aueta kumpaan suuntaan vain. The Eleventh Hourissa Tardisin syöksyessä hallitsemattomasti kohti Maata ja Tohtorin roikkuessa ulkona, molemmat ovet ovat auki - sisäänpäin. Samaisessa jaksossa, kun pakkolaskun tehnyt ja selälleen kellahtanut Tardis makaa Amyn puutarhassa ja Tohtori ryömii esiin, ovet lävähtävät dramaattisesti auki ulospäin (joskin vain hieman reilut 90 astetta). Millä logiikalla? Miten ovet on asennettu, jotta ne toimivat näin? Millaiset ovet ovat? Millaiset saranat? Millainen karmi? Miten saisimme ovet toimimaan noin? Pitäisikö ne saada toimimaan noin? Onko niitä mahdollista saada toimimaan noin? Mussuttaako joku, jos ne eivät toimi noin? Miten minä haluaisin, että ne toimisivat? Miten niiden kannattaisi toimia? Väsyneenä ajatus alkoi ahdistaa: Jos ovet eivät toimisi oikein, olisiko Tardis enää Tardis? Pilaisivatko vääränlaiset ovet koko Tardisin?

Lähetettyäni muutaman paniikkiviestin Hannalle ("Meillä on oviongelma!") painuin lopulta pehkuihin Hannan rauhoiteltua minua ("Eikä ole mitään ongelmaa."). Että sitä voi olla kiitollinen kaverista, jolla on jalat maassa ja pää pilvissä! Siinä peiton alla kölliessäni mietin, että loppujen lopuksi sillä ei periaatteessa ole niin kovasti väliä, mihin suuntaan ovet aukeavat. Tardis on oikukas. Perustelut kumpaan tahansa aukeamissuuntaan ovat olemassa: Tohtori ehkä avaa oven aina sisäänpäin, mutta tiettävästi tämä on Tardisin mielestä väärä suunta ja yksi Tohtorin ärsyttävistä tavoista. Joten... mikä loppujen lopuksi on "oikea suunta" ja pitäisikökään ovien aueta kumpaankin suuntaan? Kukas sen tietää. Saa nähdä, miten päin ovet aukeavat tässä Tardisissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti