maanantai 29. syyskuuta 2014

Teetä ja mittasuhteita

Koska tunnetusti kuppi teetä vapaine radikaaleineen ja tanniineineen auttaa korjaamaan synapseja, pöydällä höyrysi pannullinen mustaa teetä läppärin ja tabletin, keksilautasten, voileipien, ruutupaperilehtiöiden, erinäisten kynien ja rullamitan lomassa. Traconista oli ehditty hengähtää ja toipua jo vallan mainiosti, kun nyt vihdoin istuimme pöydän ääreen hahmottelemaan suunnitelmiamme. Mitä me olemme rakentamassa? Tee ilmeisesti teki tehtävänsä, koska ideoita ryöppysi taas, mutta yritimme silti pitää jalat maassa.

Ensinnäkin päädyimme rakentamaan 10. Tohtorin Tardista. Löysimme wikiHow:sta Tardisin mittasuhteet, joita päätimme lähteä testaamaan. Malliltaan ohjeen Tardis ei ole aivan sellainen kuin haluamme, joten joudumme soveltamaan ohjeita joka tapauksessa. Tarkoituksena on kuitenkin ensin kokeilla rakentamista käytännössä halvemmilla materiaaleilla ja pienemmässä koossa, jotta näemme, miten mittakaava toimii, mitä muutoksia siihen täytyy tehdä ja kuinka kokoamme Tardisimme. Lopullisen Tardisin sivun pituudeksi 130 cm, koska suurempi ei enää mahtuisi sille kaavaillulle paikalle melko kompaktiin kerrostalokaksioon. Jo tällä sivun pituudella huonekorkeus saattaa tulla vastaan, joten pienoismallilla myös laskemme, mahtuuko oikea Tardis paikalleen vai ei. Pienoismallia voi sitten myöhemmin hyödyntää vaikka pöytälamppuna, jos materiaalit vain antavat paloturvallisuuden puolesta myöten.

Lopullista Tardista on tarkoitus voida käyttää niin kokonaisena kuin puolikkaanakin. Jos kokonainen Tardis makuuhuoneessa alkaa kaataa seiniä päälle, toisen puolikkaan voi kiikuttaa kellarikomeroon ja jäljelle jäänyttä puolikasta voi käyttää esimerkiksi vaatekaappina historianelävöittäjän pukukavalkadille. Mikäpä sen hienompaa kuin avata Tardisin ovi (sisäänpäin - ongelma!) ja valita kronologiseen järjestykseen ripustetuista historiallisista puvuista se, jota tarvitsee seuraavalla aikamatkallaan!

Kokonainen Tardis voi kotioloissa toimia päiväunipesänä, lukusoppena ja yövalona. Kokonaisena se on myös tarkoitus raahata coniin/coneihin, jos kuljetus järjestyy. Kummallakaan meistä rakentajista kun ei ole omaa autoa, saati sitten peräkärryä tai muutakaan kuljetusvälinettä. Toisaalta, jos tuuri käy, koodarikaverimme voivat saada rakennettua järjestelmän, jolla Tardis voi matkata ajassa ja avaruudessa. Kaikkea toivoa kuljetuskysymyksissä ei kuitenkaan kannattane jättää tämän oljenkorren varaan, luulisin.

Koska Tardis pitää saada puoliksi, päätimme, että etu- ja takaseinät ovat kokonaiset ja sivuseinät niveltyvät niihin puolikkaina. Puolikkaiden liitoskohdat jäävät joka tapauksessa piiloon seinien keskipaneelin alle. Katon toteuttamista pohdimme vielä. Toistaiseksi paras suunnitelma on rakentaa kaksi kattoa: kokonainen ja puolikas versio. Samaa pohditaan myös vielä pohjan kanssa. Lisäksi suureksi kysymykseksi nousi, miten Tardisistamme saadaan tarpeeksi tukeva, jotta se ei ole kovin wibbly-wobbly joka suuntaan vaan jököttää napakasti kasassa ja pitää muotonsa koottavuudestaan huolimatta. Tähän ainakin osaratkaisuna ovat tukevat tukipuut ja katon kiinnittäminen runkoon tapeilla, jolloin rakennelma saisi lisää tukea neliskulmaisen muotonsa säilyttämiseen. Painopistekysymyksiäkin pyörittelimme, jotta Tardis-parasta ei tule liian yläpainotteista niin, että se pienenkin töytäisyn saattelemana kellahtaa kumoon.

Lukitseminen on jo ratkaistu. Haluamme, että Tardisin todellakin saa lukkoon ja että avaimia on vain muutama. Toisaalta haluamme, että Tardisin voi halutessaan lukita myös sisäpuolelta. Eihän sitä tiedä, jos Tohtori tahtoo vähän omaa rauhaa? Niinpä sisäpuolelle asennetaan salpa. Tässä suunnitelmassa on toki aukkonsa: Jos salpa on lukittu, Tardista ei saa ulkopuolelta auki edes avaimella. Toisaalta on myös mahdollista lukita joku Tardisiin niin, ettei tämä saa lukkoa auki sisäpuolelta. Teoriassa sitä voi jopa lukita Tohtorin Tardisin vangiksi. Mutta hei, ei olisi ensimmäinen kerta, kun Tardis temppuilee! Tardisin kanssa nyt vain täytyy hyväksyä se, että aina sattuu ja tapahtuu. Todellisuudessa kuitenkin on melko epätodennäköistä, että kukaan tulisi lukituksi vahingossa Tardisiin vasten tahtoaan kovin pitkäksi aikaa. Itse itseään ei kuitenkaan pysty sisään lukitsemaan. Tätä voi tutkia tarkemmin, kun lukko saadaan hankittua.

Lyhyehkön aivoituspohdiskelusession aikana pintaan nousi myös kysymyksiä ikkunoista ja siitä, miten valo saadaan hohtamaan niistä oikealla tavalla, asennetaanko Tardisiin myös puhelin ja tehdäänkö Police Box -kyltistä valaistu vai ei. Näitä jäätiin nyt vielä pallottelemaan, mutta nyt onkin ennemmin tarpeen tutustua mittasuhteisiin ja suunnitella pienen testiversion rakentamista.

Kasoittain kaikkia vinkeitä pikkuideoita on myös siinnyt, mutta ne säästetään salaisuuksina myöhemmäksi. Bigger on the inside -ongelma on silti yhä ratkaisematta.

Mitä Microsoft tietää minusta? Kohdennettua markkinointia?

Kokoustamisrupeamastamme entistä hilpeämmän teki mainosposti, joka oli kolahtanut sähköpostiini. Hyvää työtä, Microsoft! Tämä osui hepulihermoon melko tehokkaasti. Mistä Microsoft tiesi, että olimme juuri alkaneet pyörittää pöydällä piirustuksia ja aloittaneet Tardis-projektimme? Pelottavaa. Suorastaan epäilyttävää. Ja tietääkö Microsoft minusta jotain, mitä minä en tiedä? Täytyy huomenna lääkärissä kysyä stetoskooppia lainaan asian varmistamiseksi... Ja saako Microsoftille reklamoida, jos toista sydäntä ei löydykään?

Huomenna mitenkään Tardisiin liittymättä pyörähdämmekin LUMATE:n Tiedekahvilaan kuuntelemaan professori James Grimea. Aiheena on koodin purkamisen matematiikka. Mielenkiintoista! Siitä on niin pitkä aika, kun olen matematiikkaa opiskellut, että saa nähdä, ymmärränkö mitään, mutta kokeilemattahan ei voi tietää. Kiinnostusta ainakin piisaa. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin pitää osata purkaa koodia. Ehkä siitä voi olla joskus jotain arvaamatonta hyötyäkin.

Linkki Tiedekahvila-tapahtuman sivulle: http://www.luma.fi/tapahtumat/3143/lumate-tiedekahvila-professori-james-grime-ja-koodien-murtamisen-matematiikka

Vielä pienenä löytönä inspiraatiovideo:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti